Rasa macam nak ubah selera la pula hari ni... Boring pula rasa nak makan nasi. Ingat nak tukar menu la pulak. Fikir punya fikir ini la menu kami hari ni, seafood pasta bake.
Menu ni tak sesuai la untuk sesiapa yang nak diet...hihi terutama untuk diri sendiri la. rasanya hmm kena la cuba. Aiman cakap yummy....yummy...yummy mama. Next time mama buat lagi kay.
Menu ni tak sesuai la untuk sesiapa yang nak diet...hihi terutama untuk diri sendiri la. rasanya hmm kena la cuba. Aiman cakap yummy....yummy...yummy mama. Next time mama buat lagi kay.
Sebelum bakar....nampak macam menarik.
Lepas bakar...emmm menyelerakan and menggemukkan.
Resepinya dicopy dari my resepi dan diubahsuai sedikit mengikut stok yang ada dekat dapur kita orang...hihihi
Bahan2
1) 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni)
2) 1@2 tin tuna
3) 1 ulas bawang putih – dicincang halus
4) 1 labu bawang besar – dicincang halus
5) 1 tin sedang tomato puri
6) 1 tin cendawan butang - dihiris
7) 1 biji lada benggala - didadu
8) 1 batang carrot – didadu
9) 1 sudu teh herba Oregano kering
10) Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan
11) 3 sudu besar minyak zaitun
12) Garam dan gula secukup rasa
Bahan sos putih :
1) 2 sudu besar butter
2) 1 sudu besar tepung gandum
3) susu segar
4) Secubit lada hitam dan garam
Resepinya dicopy dari my resepi dan diubahsuai sedikit mengikut stok yang ada dekat dapur kita orang...hihihi
Bahan2
1) 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni)
2) 1@2 tin tuna
3) 1 ulas bawang putih – dicincang halus
4) 1 labu bawang besar – dicincang halus
5) 1 tin sedang tomato puri
6) 1 tin cendawan butang - dihiris
7) 1 biji lada benggala - didadu
8) 1 batang carrot – didadu
9) 1 sudu teh herba Oregano kering
10) Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan
11) 3 sudu besar minyak zaitun
12) Garam dan gula secukup rasa
Bahan sos putih :
1) 2 sudu besar butter
2) 1 sudu besar tepung gandum
3) susu segar
4) Secubit lada hitam dan garam
Cara-cara
1) Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun@minyak masukkan pasta. masak agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan
2) Buat inti tuna. Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Kemudian masukkan tuna. Goreng hingga tuna keperangan.
3) Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan Kacau sebati.
4) Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.
5) Masukkan gula dan garam secukup rasa.
6) Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.
7) Buat sos putih. Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang). Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu. Kcau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.
8) Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api.
9) Cara melapis : Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata. Lepas tu lapisan inti tuna, kemudian ratakan sos putih.
10) Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.
11) Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!!
2) Buat inti tuna. Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Kemudian masukkan tuna. Goreng hingga tuna keperangan.
3) Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan Kacau sebati.
4) Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.
5) Masukkan gula dan garam secukup rasa.
6) Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.
7) Buat sos putih. Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang). Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu. Kcau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.
8) Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api.
9) Cara melapis : Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata. Lepas tu lapisan inti tuna, kemudian ratakan sos putih.
10) Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.
11) Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!!
3 comments:
wah sedapnya su..nak cuba lah malam nie for dinner
humairah..
hanim,
dh try buat ke?? nak sedap lg tambah seafood lain spt udang n sotong lagi best.
sue
salam sue..
semalam juga buat masa lunch tak tunggu dinner dan sekejap jer dah licin..anak-anak suka, bila abahnya balik lagi lah sapu bersih..hehe...kita dpt bau ajer lah...
ada resepi lagi buh la dlm blog...skg tgk apa pun sedap ajer nampak... dah mcm belon dah..
Post a Comment