Wednesday 26 August 2009

Menu Berbuka Puasa

Hari nie hari ke 4 kita berpuasa....lepas je solat Asar terus terfikir nak masak ape la untuk berbuka petang nie. Tengok kat dapur ade ikan masin yang goreng masa sahur ada lagi jadi terus terfikir menu yang sesuai dimakan dengan ikan masin goreng nie.

Terus teringat pajeri nenas @ terung. yang sebenarnya kegemaran kite pajeri Nenas tapi hubby cakap baru lagi pregnant tak elok makan nenas. Tengok terung ada sikit lagi dalam peti ais, jadi apa lagi siap untuk buat pajeri terung la...hi2

Ni la hasilnya Pajeri terung dan Ayam goreng berempah serai.
Resepinya dari mak...hi2 dulu manja sangat dengan mak. semua mak yang buat tapi sekarang kena buat sendiri la...

Bahan2
1) 3 biji terung (nie je yg ada dlm peti)
2) 2 sudu besar rempah kari daging
3) 2 cawan santan pekat
4) 1 btg kulit kayu manis
5) 1 biji bunga lawang
6) 2@3 biji bunga cengkih
7) 2 sudu besar udang kering
8) 2 ulas bawang putih
9) 1 biji bawang besar
10) gula melaka + garam secukup rasa.

Cara2
1) Blend bwg putih, bwg merah dan udang kering. Gaulkan dgn rempah kari
2) Terung pula, potong 2 dan setiap bahagian belah 4 tapi jgn sampai putus.
3) Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang hingga pecah minyak.
4) Masukkan santan dan biar sampai mendidih
5) Masukkan terung dan biar sampai kuah pekat.
6) Akhir sekali garam dan gula secukupnya rasa.


Tengok jam baru pukul 6 ptg rasa2 macam nak tambah lagi satu menu...tengok dalam my resepi ade ayam goreng berempah serai ape lagi nampak macam sedap je...nak try buat la. Anak2 pun suka...siap abang long suruh mama buat lagi.

Resepi Ayam goreng berempah serai

Bahan2

*Ayam agak2 la nak buat banyak mana untuk sekeluarga.

Bahan2 kisar
1)
6 ulas bwg putih
2) 7 ulas bwg merah
3) 2 inci halia
4) 2 batang serai
5) 10 biji cili kering
6) 2 sb serbuk kari daging
7) 1/2 sk serbuk jintan putih
8) 1/2 sk serbuk jintan manis
9) 1/2 sk serbuk ketumbar
10) Garam + gula secukupnya
11) Daun kari

Cara2nya
1) Campurkan semua bahan diatas bersama dgn ayam kecuali daun kari. Gaulkan sebati dan biarkan perap selama 1 jam
2) Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
3) Goreng ayam hingga 1/2 masak kemudian taburkan daun kari.
4) Kemudian goreng ayam sampai masak dan boleh la dihidang...senangkan.

3 comments:

Ina Hamid said...

K.su, Pregnant ye?? Harap2 girl ye from UK lg..

Ina Hamid said...

Tak sangka jumpa k.su kat cni. Cantik sgt tgk pmndngan kat sana. Bila nak bleh p ni.Kim slm syuk ye.

tulip comel said...

salam,

ina...baru lagi pregnant, InsyaAllah harap2 dpt la baby girl.tp ape2 pun tk kisah la...yg ptg semuanya slmt sbb first time nk bersalin kt tpt org.